Translate

diumenge, 7 de juliol del 2013

Monòlegs (IX) d’un fisioterapeuta en geriatria: com fer anar una eina per a que funcioni millor




(Es recomana acompanyar la lectura amb la versió que fa Elvis Presley del famós My way )

Sí, sé el que esteu pensant: eines?? Anem a parlar d’electroteràpia en gent gran? O de robòtica? O potser domòtica??...bé, segurament més endavant.


Aquesta entrada és, per dir-ho així, més filosòfica. És una entrada, o millor dit, una reflexió a un gran esmorzar que vaig tenir la sort de ser convidat el passat dissabte. Un esmorzar a casa de dos persones, que en el futur segur que sí acabaran sent referents de la fisioteràpia, on acompanyat per dos referents de la fisioteràpia geriàtrica, que sí que ho són, vam estar parlant de la importància de la fisioteràpia en geriatria, com de cabdal es pensar en la persona que anem a atendre, escoltar, no només la seva veu, si no també el seu cos; vam parlar d’empatia, d’educació, d’humanitat, i del model biopsicosocial...vam parlar molt del model biopsicosocial.

Res millor per saber coses del model biopsicosocial que llegir el bloc del companys @biopsicosociale Enfoque biospicosocial en fisioterapia. Molt útil per veure la seva importància i necessitat de pensar en aquest concepte per treballar amb les persones. Veureu tot un seguit d’articles científics demostrant com l’abordatge biopsiococial de qualsevol patologia, fa que la persona millori. I, per aquells que fa temps que treballem, ens adonem que, treballant d’aquesta forma, les nostres tècniques funcionen millor.



Els comensals de l’esmorzar estem convençuts d’això, de fet no hi havia debat, jejejejeje, però si que van sortir reflexions vers si tothom veia la seva utilitat, si realment de tot aquest concepte filosòfic, es podria treure un benefici pràctic, i de com es podria explicar per a que tothom ho pugues entendre.

 
I per això el títol d’aquesta entrada. Perquè hem de treballar segons aquest concepte?? Doncs per fer anar millor l’eina...sigui quina sigui aquesta eina, electroteràpia, Bobath, Perfetti, teràpia manual, neurodinamia, exercici terapèutic, estimulació basal, crioteràpia...el que sigui...Si no som capaços de veure que davant tenim una persona amb uns desitjos, pors, esperances (dóna igual l’edat, sempre hi ha esperances) unes capacitats, uns gustos, que formen part  d’ella i que hem de tenir en compte per tal de poder fer que la nostra eina funcioni millor. 

En definitiva, que quan fem servir aquella clau anglesa per aferrar un cargol, sigui de la millor manera, per a que tant la nostra mà, com la nostra eina i com la màquina que volem arreglar, no es cansin els uns dels altres i perdin més energies de les que toca.
Potser pensareu que vosaltres treballeu sense conèixer aquest concepte i bé que cureu a la gent. Segurament, però també estic convençut que haureu notat molta diferència si quan treballeu en grup i féu una sessió divertida, la gent surt més contenta; segur que si mireu als ulls a la gent, doneu temps per respondre a les preguntes que li heu fet i responeu a les seves amb tota la tranquil·litat del món, acompanyeu el gest amb un somriure, si toqueu acariciant enlloc d’aferrant, si us adapteu al ritme de la persona que teniu davant, si us preocupeu per tot allò que l’envolta, segur, de ben segur, la resposta al tractament serà millor, la persona es sentirà millor i tu, segur, de ben segur, també et trobaràs i sentiràs millor. 

Tot és qüestió de provar-ho. No és només dir “bon dia” quan el vegis al matí, si no que et creguis aquest “bon dia”.
I parlant de “bon dia”, avui us deixo amb el Lipdub que vam fer a la meva residència amb aquesta cançó dels Pets, el bon dia d'Allegra!


4 comentaris:

  1. Hola Gabiel!
    Com sempre gràcies per la entrada i per estimular-me a pensar i ordenar les meves idees.

    Per mi es essencial treballar en fisioteràpia sota el model biopsicosocial i per diferents motius:
    Per començar, parlant "filosòficament" com tu deies, per mi seria impossible exercir aquesta professió nostra sense centrar la meva actuació en la persona, més enllà de la seva patologia. Crec que el temps en que tractàvem una artrosi de genoll, una pròtesis de maluc, un EPOC... ha passat, afortunadament, a la història. Per altre banda crec que la fisioteràpia, com la resta de professions sanitàries, no pot entendre’s sense una important càrrega de tracte humà i per aquesta raó no pot estar mai fora del model biopsicosocial.
    Anant a un criteri mes objectiu, nosaltres som especialistes en moviment i funció. Algú creu que serà òptim intentar que un moviment sigui funcional sense plantejar-se com, quan, perquè, en quines circumstancies familiars, socials, socioeconòmiques, com afectarà a l'estat anímic del pacient l'assoliment o no de les seves expectatives i com ajudarem a que aquestes siguin realistes.... A més fa un parell de setmanes, un centenar de fisios ens reuníem per a parlar d'història clínica en fisioteràpia en el II FightClub de FisioterapiaSinRed. Buscàvem un consens sobre els mínims comuns que havia de tenir, independentment de la especialitat i tipus de pacient. Tots aquests ítems van esser admesos com a indispensables a la història comú de fisioteràpia( per detecció de yelow i red flags, interferències en el tractament, ...) . Podeu veure alguns resums i reflexions als blog de Fisioaso http://davidaso.fisioterapiasinred.com/2013/07/divagando-sobre-el-ii-fightclubfsr.html ,Carlos López Cubas http://carloslopezcubas.com/2013/07/historia-clinica.html o el de Fisiostyle http://soypacientedesamu.wordpress.com/2013/07/02/la-terapia-manual-algo-mas-alla-de-la-mecanica/
    Per últim, fa uns dies, Manuel Domingo (@fisiose) publicava una sèrie de tuits en els que es deia que la fisioteràpia era la professió sanitària mes valorada i demanada per la població. Es possible mantindre aquest grau de satisfacció sense optimitzar les nostres actuacions i aconseguir que s’adaptin a les necessitats reals de la població? Podem fer això sense fer-ho sota un model biopsicosocial? Per mi no.
    Una reflexió a la que arribàvem l’altre dia a twitter en una conversa arran de la publicació d’aquesta entrada “sentir i respectar (ara afegiria escoltar) per a poder optimitzar”
    @JoaquinHernndez

    ResponElimina
  2. Gràcies Joaquin per la teva reflexió i per mencionar pesos pesants com en Carlos, David, Samuel i Manel.
    Crec que el més important, o el fet diferencial, és el que ens uneix a tots, que és la vocació per la nostra professió.
    Ara bé, aquesta vocació cal cuidar-la, i en això, aquest model també ens ajuda a conservar-la.
    gràcies de nou per compartir les teves reflexions,
    Gabriel

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies Grabiel , anirem perfilant com fer-ho!!!

    Una abraçada molt forta
    Jordi

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Jordi, sobretot pel teu saber i la teva inspiració!.
      Parlem aviat!!
      Gràcies de nou!
      Gabriel

      Elimina